Voiko Body Doubling auttaa tekemisessä?

Body doubling – mitä se tarkoittaa?

Erityisesti ADHD aiheissa Body Doubling on noussut esiin, sillä ADHD:hen liittyy toiminnanohjauksen haasteita. Kuitenkin neurotyypillinen ihminen voi myös hyötyä body doublingista. Body Doubling voi auttaa ja tehostaa työskentelyä. Asiasta kirjoitti jopa Helsingin Sanomat (26.9.).

Body Doubling hyödynnetään siis erilaisten tehtävien tekemisessä. Ajatuksena on, että tehtävä/t suoritetaan toisen kanssa, toisene rooli niin sanottu kehon kaksoiskappaleena tai tuplaaja (suoraa käännöstä ei vielä taida olla). Tehtävät voidaan suorittaa yhdessä (esimerkiksi kotityöt) tai erikseen (tekemällä omia tehtäviä). Henkilönä voi toimia kuka tahansa. Body doubling voi toimia myös virtuaalisesti tai etänä.

Nykypäivänä asiat saa hyvin nopeasti tietoon ja hallintaan, joten aivomme ovat alkaneet tottua lyhyisiin odotuksiin ja keskittymisiin. Tämä taas vaikuttaa keskittymiseemme, koska emme enää keskity.

 

Body doubling voi auttaa esimerkiksi:

 

  • Tuki
    Tukeminen tehtävän suorittamisessa ja auttaa asioissa, jos toisella on haasteita. Tämä voi näkyä kokonaisuuden hahmottamisessa.

 

  • Keskittyminen
    Toisen rauhallinen läsnäolo voi auttaa keskittymiseen, sillä että tekijäkin alkaa keskittymään paremmin.

 

  • Toiminnanohjaus
    Toisen henkilön läsnäolo voi auttaa motivaatiossa ja osittain tuoda painetta asioista suoriutumiseen.

 

  • Porukassa aika menee nopeammin
    Yhdessä tekeminen on yleensä mukavempaa ja aikakin tuntuu menevän nopeammin hyvässä seurassa.

 

Body doubling on tehty vasta vähän tutkimusta, mutta moni on sanonut, että siitä on hyötyä itselle. Jos kaveria ei löydy body doubling tueksi, niin ajankäytön tukena voi käyttää ajastinta, jotta ottaa taukoja ja aloittaa taas tekemisen. Suunnittelu taas auttaa keskittymiseen, koska suunnittelu luo rakenteen tekemiselle. Muistin avuksi voi hyödyntää erilaisia muistilappuja. Muista karsia häiriötekijä!

 

Kaikille body doubling ei välttämättä toimi, mutta tärkeä löytää itselle toimiva tapa toimia! :)

 

Lähde: MedicalNewsToday ja HS