Tunnevatvominen osana mielenterveyskriisiä?
Olemme julkaisseet Kelan tilastoja hyvinvoinnin näkökulmista, pääset lukemaan täältä syvemmin aiheesta. Erilaiset tunteet ja myllerrykset kuuluvat erilaisiin elämän vaiheisiin. Ilon ja onnellisuuden tunteet ovat yhtä normaaleita tuntea kuin surua ja alakuloisuutta. Sitä kuinka paljon mitkätkin tunteet määrittelevät elämää vaikuttavat hyvinvointiimme.
Helsingin Sanomat, ovat julkaiseet tällä viikolla artikkelin ”Mikä on normaalia?”, tässä keskustellaan nuorten mielenterveyskriisistä. Haastateltavana ovat Silja Kosola, joka on nuorisolääketieteen dosentti ja Kristiina Brunila kasvatustieteen professori. He kokevat, että liiallinen keskustelu hyvinvoinnin ympärillä on jo haitallista.
Voiko liiallinen psykopuhe olla jo haitallista?
Kosola ja Brunila siis kokevat, että vaikka nuorten mielenterveyteen liittyvät haasteet ovat todellisia, niiden liiallinen esilläolo voi myös vaikuttaa negatiivisesti ja lisätä kriisitietoisuutta entisestään.
Varman nuorten työkyvystä nähdään miten mielenterveyden häiriötä esiintyy:
Masennustila tai toistuva masennus, vuosi tasolla noin 5–7 % aikuisista ja nuorista. Naisilla lähes kaksikertaa yleisempää kuin miehillä.
Ahdistuneisuushäiriöt, 4–8 % perusterveydenhuollon potilaista on yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Ahdistuneisuushäiriö on yleisempää naisilla kuin miehillä.
Unettomuus, noin 12 % suomalaisilla on unettomuutta aikuisilla ja ajoittaista unettomuutta on noin 1/3. Naisilla yleisempää kuin miehillä. Vuorotyössä ja epäsäännöllistä työtä tekevillä voi olla haasteita unen kanssa.
Psykoottiset häiriöt esimerkiksi skitsofrenia, Suomessa skitsofreniaa esiintyy noin 1 %.
Kaksisuuntainen mielialahäiriö, Suomessa alle 1 %.
Syömishäiriöt, 17,9 % nuorista naisista on varhaisaikuisuuteen sairastanut syömishäiriön Suomessa ja vastaavaluku miehillä on 2,4 %.
HS artikkelissa nostetaan esiin nuorten mielenterveyden häiriöiden määrät. Varman (2024) tilastoista nähdään konkreettisesti, että työkyvyttömyyseläkkeiden syy alle 40-vuotiailla on mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt (kuva).

Vuoden 2023 tyäkyvyttömyyseläkettä saaneet alle 35-vuotiaat ja 35–39-vuotiaat sairauspääryhmän mukaan. Arvot ovat prosentuaalisia. Lähde: Varma (2024); Eläketurvakeskus (2024)
Lue lisää aiheista
Jos ahdistaa, niin näistä tahoista ja kanavista voi hakea tukea ja keskusteluapua:
Täältä saa myös apua:
Nyyri ry järjestää korkeakoulu opiskelijoille 18–29-vuotiaille on MiehenTila-vertaisryhmä, jossa voi jakaa kokemuksia jaksamisestaan ja vahvistaa omaa mielen hyvinvointia. Lisää täältä
Sekaisin-gaming voi mennä vapaasti keskustelemaan muiden kanssa tai ammattilaisen kanssa.
Akuuttia apua:
- Mieli ry kriisipuhelin, toimii ympäri vuorokauden 09 2525 0111
- Chat palveluita: