Sovelluksia

Sovelluksia ja verkkosivustoja arjen tueksi

Verkko- ja sovelluskaupat ovat täynnä erilaisia sovelluksia, joita voi hyödyntää arjessa, opiskelussa tai työelämässä. Sovelluksia löytyy monenlaisiin tarpeisiin.

Valólla olemme käyneet läpi ja testanneet useita sovelluksia. Tässä ovat meidän suosituksemme! Pääset tutustumaan tarkemmin valitsemaamme sovellukseen tai verkkosivustoon klikkaamalla nimeä :)

Elämänhallintaan rakennetta

Jos tavallinen kalenteri ei riitä ja tehtävälistojen visuaalisuus on tärkeä, niin arkeen hyvää tukea tuovat Structuret ja Tiimo sovellukset, joita on keskustelupalstoilla myös suositeltu neurokirjolla oleville.

Structuret -sovellus on mukava visuaalisuuden (värien ja ajankulun visuaalisuuden) kautta. Lisäksi sovellus on helppo ja tukee hyvin rutiineiden muodostamista. Strucured on helppo käyttöinen. Sovellus ei myöskään kerää tietoja käyttäjistä. Sovellus on ilmainen tietyiltä osin, mutta jotkut toiminnot ovat maksullisia.

Tiimo -sovellus on laajempi, erityisesti ADHD:n tueksi suunniteltu. Tiimoon saa yksityiskohtaisempaa tietoa, mutta ehkä visuaalisessa mielessä tylsempi. Lisäksi Tiimo oli hiukan monimutkaisempi käyttää, mutta osa syynä voi olla laajemmat mahdollisuudet. Sovellus on ilmainen tietyiltä osin, mutta jotkut toiminnot ovat maksullisia.

Valón suosittellut sovellukset - Tiimo

 

Notion -sovellus tukee kalenterointia. Notionin vahvuus on, että se toimii puhelimessa ja työpöytäversiossa. Ideana Notionin käytössä on suunnittelu ja aikatauluttaminen. Notion tukee tehtävänhallintaa. Notion on ilmainen.

 

Tiny decision -sovellus voi auttaa päätöksen tekoon. Sovellus on osittain ilmainen, mutta madaltaa päätöksentekoa. Sovellus on ilmainen tietyiltä osin, mutta jotkut toiminnot ovat maksullisia. Sovellus tarjoaa heti kolmen päivän ilmaista kokeilua.

Elämänhallinta vaatii myös oman ajan, jotta kalenterointi, TO DO-listat ja suunnittelu toimii, niin sille tulisi varata oma aikansa. Ilman suunnittelua ajankäytön hallinta voi tuntua haastavalta. Kokeile varata viikoittain 30–60 minuuttia kalenterointiin. Lisää kalenteriin (joka voi olla sovellus, fyysinen kalenteri tai puhelimen oma kalenteri) kaikki, mitä teet – arjen askareista vapaa-ajan hetkiin ja työtehtäviin.

Toiminnanohjauksen tueksi

Keskittymiseen

Screen Zen -sovellus rajoittaa sovellusten avaamista. Sovellus voi hidastaa niiden käynnistymistä ja asettaa päivittäisiä avausrajoituksia. Eli jos olet liikaa turhaan puhelimella tämä on juuri sinulle! Sovellus on ilmainen (toistaiseksi) tietyiltä osin, mutta jotkut toiminnot ovat maksullisia.

Pomodoro tekniikkaan on monia verkkosivustoja, mutta ainakin nämä kaksi ovat toimivia:

Yksinkertainen sivusto, jossa pystyy määrittämään oman Pomodoro tekniikan tahdin. Sivusto on ilmainen.

Hiukan visuaalisempi sivusto, jossa pystyy myös määrittämään oman Pomodoro tekniikan tahdin. Sivusto on ilmainen.

Mikäli Pomodoro-tekniikka ei ole tuttu, niin lyhyesti Pomodoro:

Pomodoro-tekniikan avulla voit parantaa keskittymistä ja saada tehtäviä valmiiksi tehokkaammin. Lyhyesti:

  1. Valitse tehtävä, jonka haluat tehdä.
  2. Aseta ajastin esimerkiksi 25 minuuttiin.
  3. Keskity tehtävään, kunnes ajastin soi.
  4. Kirjaa suoritus
  5. Pidä lyhyt tauko.
  6. Neljän työjakson jälkeen pidä pidempi tauko.

Pomodoro tekniikan ajatuksena on se, että keskityt yhteen asiaan kerralla ja vähän aikaan. Keskittymistä tukee tauot, joten taukoja ei kannata aliarvioida, sillä ovat tärkeä osa päivää ja jaksamista.

Jos Pomodoro ei tunnu itselle sopivalta, tätä voi soveltaa! Esimerkiksi, jos pitää siivota, niin sen ajan kun tiskikone tai pyykinpesukone tai vesi kiehuu kattilalla voi yrittää suorittaa jonkun tehtävän, joka pitäisi saada aikaiseksi.

Tekemiseen ja työskentelyyn

Focusmate.com

Focusmate on sivusto, jossa pystyy hyödyntämään Body Doubling tekniikkaa oikeiden ihmisten kanssa. Sivusto on pitkälti englanniksi, joten kielitaitoa vaati. Tukee esimerkiksi työstä suoriutumista. Ilmainen, kun viikossa on kolme istuntoa. Kuussa maksut ovat noin 6–10 € (huomaa, että ALV saattaa puuttua hinnasta).


ChatGPT

ChatGPT:tä voi hyödyntää monin tavoin arjen tai tehtävien suunnittelussa, aikatauluttamisessa ja tehtävien pilkkomisessa pienempiin osiin. Ilmaisversiossa keskustelumäärä on rajoitettu.