Eläinavusteinen toiminta – luonnollinen tuki hyvinvoinnille
Eläinavusteinen toiminta edistää ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja kognitiivista hyvinvointia. Tämä voi tapahtua sekä yksilötasolla että ryhmässä. Toiminnan keskiössä on eläimen kanssa toteutettava vuorovaikutus ja toiminta.
Eläinten tutkitut hyvinvointivaikutukset
Tutkimukset ovat osoittaneet, että eläinten läsnäololla on myönteinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Eläimen läheisyys voi alentaa stressiä ja tukea vuorovaikutusta niin ohjaajan ja asiakkaan välillä kuin muissakin sosiaalisissa tilanteissa. Seuraeläinten roolia hyvinvoinnin edistäjinä on tutkittu laajasti. Lemmikit voivat auttaa omistajaansa ylläpitämään päivittäistä rytmiä, edistää rentoutumista ja tukea fyysistä hyvinvointia.
💡 Tiesitkö?
Lemmikit voivat alentaa kortisolitasoja, verenpainetta ja jopa sydämen sykettä.
💛 Lemmikit lisäävät elämänlaatua
Eläimet voivat toimia keskustelunavaajina, laajentaa sosiaalista verkostoa ja opettaa kärsivällisyyttä sekä vastuullisuutta.
🐾 Eläimet lohduttavat ja tukevat
Eläin voi tuoda lohtua ja tukea kosketuksen ja läsnäolon kautta, mikä voi helpottaa haastavia hetkiä. Tämä perustuu eläinten luotettavuuteen ja siihen, että niiden kanssa tapahtuva vuorovaikutus on aidompaa, koska se perustuu pääasiassa ruumiinkieleen.
Való hyödyntää eläinterapiaa osana kuntoutusprosessia
Esimerkiksi Valón Oma väylä -kuntoutuksen ryhmätapaaminen järjestettiin Kissakahvila Himskatissa, jossa nuoret pääsivät vuorovaikuttamaan kissojen kanssa. Kissojen rauhoittava vaikutus voi auttaa madaltamaan osallistumiskynnystä ja lisätä turvallisuuden tunnetta. Eläinten läsnäolo tekee ryhmätilanteista luonnollisempia ja vähentää jännitystä, mikä edistää vuorovaikutusta ja keskittymistä.
Tutkimusten mukaan seuraeläimet voivat alentaa kortisolitasoa, verenpainetta ja sykettä sekä tuoda osaksi arkea positiivisia tunteita. Való pyrkii tarjoamaan asiakkailleen monipuolisia ja yksilöidysti suunniteltuja kuntoutusmenetelmiä, joissa myös eläinterapia voi toimia tukena hyvinvoinnin rakentamisessa.
Eläimen hyvinvointi ja eettisyys
Kohtaamisissa ja toiminnassa on muistettava eläimen hyvinvointi ja eettisyys. Eläinavusteisessa toiminnassa ei ole mukana tavallisia kotieläimiä vaan eläinavusteista terapiaa voivat tarjota Valviran hyväksymät terapeutit. Toiminnalla tulisi aina olla rakenne ja tavoite. Toiminnassa mukava olevan eläimen tulee olla tasapainoinen ja virkeä, jotta se voi tukea hyvinvointia ja olla osana kuntoutusta.
Hevosia voidaan esimerkiksi käyttää osana terapiaa ja kuntousta. Koira kuitenkiin lienee yleisin terapiaeläin. Koiraa voidaan autta fysio-, toiminta-, puhe ja psykoterapiassa. Lisäksi koira voi olla apuna opetuksessa ja kasvatuksessa. Pääkaupunkiseudulla on tavattu kirjastokoiria eli lukukoiria, jossa koiralle voi lukea (täältä lisää)
Lisätietoja eläinavusteisesta kuntoutuksesta
Kohtaamisissa ja toiminnassa on muistettava eläimen hyvinvointi ja eettisyys. Eläinavusteisessa toiminnassa ei ole mukana tavallisia kotieläimiä vaan eläinavusteista terapiaa voivat tarjota Valviran hyväksymät terapeutit. Toiminnalla tulisi aina olla rakenne ja tavoite. Toiminnassa mukava olevan eläimen tulee olla tasapainoinen ja virkeä, jotta se voi tukea hyvinvointia ja olla osana kuntoutusta.
Lue lisää aiheista:
Eduskunnan eläinavusteinen ryhmätyö (viitattu 7.2.2025): https://www.luke.fi/fi/documents/elainavusteisuus-suomessa
Green Care Finland – Eläin rinnallakulkijana (viitattu 7.2.2025): https://www.gcfinland.fi/green-care-/menetelmat/elainavusteiset-menetelmat/
Hautamäki, L., Ramadan, F., Vilhunen, T., 2021, Millainen on hyvä eläinavusteinen interventio. Kela: https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/06a4187d-0911-4c46-8755-cc16ffbe0c08/content
Lipponen, M., Vehmasto E., Lilja, T., Raussi, S., Kauppinen, T., Niemi, J., Ovaska, U., 2022, Eläinavusteisuus vastuullisesti käyttöön hyvinvointialueiden ja kuntien palveluihin. Luonnonvarakeskus: https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/551965/PolicyBrief_03_2022_fin.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Janssens, M., Janssens, E., Eshuis, J., Lataster, J., Simons, M., Reijnders, J., & Jacobs, N. (2021). Companion Animals as Buffer against the Impact of Stress on Affect: An Experience Sampling Study. Animals, 11(8), 2171: https://doi.org/10.3390/ani11082171