Nuorten hyvinvointi -koulutuksen näkökulmasta
Koulutuksella on vaikutusta siihen miten nuori työllistyy ja myös hänen työmarkkina-asemaansa.
Taustoilla voi olla vaikutusta siihen, miten nuori kouluttautuu. Tutkimuksissa on nähty viitteitä, että:
- Vanhempien sosioekonomisella taustalla olisi vaikutusta kouluttautumiseen
- Yhteiskuntaluokalla ja myös sukupuolella voi olla merkistystä ammatinvalintaan.
Ammatin valinta alkaa jo kesätöiden ja työharjoitteluiden vaikutuksesta, koska tämä tarjoaa kokemusta työelämästä ja sen tavoista.
Opiskelijoiden tila yleisesti
Suomen ekonomit ovat julkaisseet vuoden 2023 lopulla mielenterveyden tulosvaroituksen. He ovat tarkastelleen kauppatieteiden opiskelijoiden hyvinvointia ja tulokset eivät erityisen riemastuttavia.
Suomen ekonomien mukaan opiskelijat voivat tällä hetkellä huonommin kuin työssä olevat ekonomit. Erotus on lähes 10 prosenttiyksikköä, jopa 36 % opiskelijoista on tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä omaan psyykkiseen hyvinvointiinsa. Työikäisillä vastaava luku oli 27 %.
Mielenterveysongelmilla on vaikutuksia talouteen, sillä ne lisäävät terveydenhuollon kustannuksia, näistä aiheutuu sairauspoissaoloja ja johtavat pahimmillaan työkyvyttömyyteen. Mielenterveyden kustannuksiin kuluu 5,3 % Suomen bruttokansantuotteesta. Epäilemättä mielenterveydellä on suora kytkös tuottavuuteen ja työllisyyteen.
- 1/5 suomalaisista kokee mielenterveyden häiriötä, jopa viides suomalaisista sairastuu elämässään masennukseen.
- 30 %-yksikköä alhaisempi työllisyys asti on masennuksesta kärsivien työllisyys asti verrattuna muuhun väestöön kaikkialla Euroopassa.
- 1/2 Suomessa työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveyden häiriöiden takia
Nuorten hyvinvointi on opiskelijoille uhkana, joka voi vaikuttaa tulevaisuuteen. Hyvinvoinnista tulisi pystyä huolehtimaan.
Opintojen keskeyttäminen
Miehet keskeyttävät koulut naisia useammin lukuvuoden 2021-22 :
- Ammatilliset opinnot keskeytti 1/5 miehistä ja naisista 1/7
- Ammattikorkeakouluopinnoissa 1/10 miehistä keskeytti ja naisista 6% keskeytti
Koulutuksella on merkitystä työllistymiseen, lisäksi koulutustasolla on vaikutusta työkyvyttömyysriskiin.
Opintojen keskeyttämiseen ei ole yhtä syytä. Alavalinnan sopivuus voi käydä selväksi opintojen myötä, mutta keskeyttäminen voi liittyä opintojen suorittamiseen, heikkoon opiskelumotivaatioon, uupumukseen tai heikkoon terveydentilaan. Ammattikoulu opiskelijoista vajaa 40% koki tuntevansa itsensä masentuneeksi. Mielenterveyden haasteet ovat keskeinen syy opintojen keskeyttämiseen.
Syyt opintojen keskeyttämiseen voi olla monisyiset, johon voidaan tarvita moniammatillista tiimiä. Tällä hetkellä 30–34-vuotiaista joka kuudennelta uupuu tutkinto perusasteen jälkeen.
Vaikka viime aikaisista keskusteluista ei aina uskoisi, niin nuorten hyvinvointi on parantunut Suomessa 2000-luvun aikana. Nuorten hyvinvointiin vaikuttaa osallisuus ja perheen tilanne sekä peruspalvelut. Yksi tekijä, joka voi aiheuttaa syrjäytymistä nuorten keskuudessa on pitkäaikainen työttömyys, johon liittyy myös toimeentulo-ongelmat. Tilastollisesti 3–10% nuorista kasvaa syrjäytymisen riskitekijöitä.
Valólla haluamme tukea nuoria aikuisia ja tällä hetkellä tarjoamme Oma väylä-kuntoutusta, joka on suunnattu neuromoninaisille nuorille aikuisille. Tuke voi saada opintoihin, mutta myös työelämään ja sosiaalisiin taitoihin. Lue täältä lisää kuntoutuksesta.
Muistathan, että kevään toinen 2025 yhteishaku alkaa ensi kuussa, hakuaika on 11.3.2025 klo 8.00 − 25.3.2025 klo 15.00. Tässä haussa haet syksyllä alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Lue tarkemmin hauista opintopolusta.
Lähteet:
Suomen ekonomit; Työllisyyskatsaus
THL.fi 7.12.2023