Aikuisten naisten ADHD

Poikien osuus ADHD diagnooseista on lähes kolminkertainen verrattuna tyttöihin. Otimme kantaa aikaisemmin ruotsalaiseen tutkimukseen, jossa tarkasteltiin syitä naisten myöhäiseen ADHD diagnosointiin, löydät täältä artikkelin aiheesta.

ADHD oirekuvaus on keskittynyt hyvin pitkälti kuvaamaan poikien ADHD:tä ja kriteerit diagnoosiin perustuvat pojilla tehtyihin tutkimuksiin. Sama sairaus voi kuitenkin näyttäytyä eri tavalla tytöillä ja pojilla.

Tytöillä hyvin ydin oireena on ADHD:ssä tarkkaamattomuus, kun taas yliaktiivisuutta ja ulospäin näkyvää häiriökäyttäytymistä on vähemmän verrattuna poikiin. Tarkkaamattomuus voi olla hyvin pitkälti sisäistä, eikä ulospäin suuntautuvaa, joka taas ei näy muille samalla tavalla.

Aikuisten ADHD:n esiintyvyys pyörii arvioilta 3 % paikkeilla. Iän myötä ADHD voi muuttua, ja täältä voi lukea lisää ADHD aikuisiällä.

ADHD Naisilla

ADHD:n esiintyvyys iän myötä kasvaa naisilla. Tämä voi tarkoittaa sitä, että diagnosointi tapahtuu eri tahdissa tai vaihtoehtoisesti oireita ei huomata aikaisemmin. Aikuisten naisten ADHD:n toteaminen on toisenkin tutkimusten mukaan haasteellista rinnakkaissairauksien takia ja yksi rinnakkaissairaus naisilla voi olla ahdistus. Ahdistus voi toisaalta liittyä juuri ADHD oireisiin.

ADHD naisilla oireet voivat liittyä aloittamisen haasteisiin: suunnitteluun, joustavuuteen ja organisointiin. Toinen haaste voi olla tunteiden sääntely. Nämä voivat korostua, jos naiset ovat vanhempia ja haasteita voi tuoda, jos lapsella on myös ADHD. On muistettava, että ADHD on yksilöllistä ja ADHD voi muuttua iän myötä, eli tämä ei tarkoita sitä, että kaikilla on samat kokemukset.

Toinen näkökulma, joka nousee tutkimuksissa esiin, on yhteiskuntamme tapa ns. laatikoida tytöt, johon ADHD-tytöt eivät välttämättä täysin istu. Asiasta keskusteltiin vuoden 2024 Suomi Areenassa, Neurokirjon (näkymättömät) tytöt.

 

Myöhäinen diagnosointi voi olla kalliimpi, koska oikeanlaista apua ei saa ja haasteet voivat jatkua. Vaikeudet voivat naisilla (ja tytöillä) liittyä keskittymiseen, opiskeluun, sosiaalisiin suhteisiin, taloudelliseen hallintaan, näitä tulisi ymmärtää paremmin. Myöhäinen diagnosointi voi liittyä heikkoon itsetuntoon ja itsetuntemukseen, joka voi näkyä masentuneisuutena. Lisäksi tuen ulkopuolelle jääminen voi lisätä riskiä syrjäytymiseen ja päihteiden käyttöön.

Yksi haaste ADHD:n tutkimuksissa ja tunnistamisessa on kulttuurilliset erot ja yhteiskunnan näkemykset ADHD:stä.

Korona pandemian aikana 13-30-vuotiaiden tyttöjen ja nuorten naisten joukossa uusien ADHD-diagnoosien määrä kolminkertaistui aikavälillä 2019-2022. Pandemian aikana ADHD:n esiintyvyys kaksisnkertaistui Suomessa. (Duodecimen lehti 2024.)

ADHD:n hoito on aina yksilöllistä. Yleisesti ADHD:n hoitokeinoihin kuuluu tukitoimet, psykososiaaliset hoidot ja mahdollisesti lääkehoito. Yksi tukitoimi on Oma väylä -kuntoutus. Nuoret (16–19-vuotiaat), joilla on diagnosoitu ADHD tai ADD voivat hakea tukea arkeen, opiskeluun tai työelämään Kelan tarjoamaan Oma väylä -kuntoutukseen. Täältä voit lukea lisää kuntoutuksesta.

 

ADHD:n lyhyesti

ADHD tai ADD ei johdu kasvatuksesta, vaan kyseessä on neurologinen poikkeavuus, joka on osittain perinnöllinen. ADHD (ja ent. ADD) ydinoireet ovat yleensä tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Tästä syystä ADHD henkilöllä voi olla haasteita säädellä tarkkaavuutta, tunteitaan ja omaa toimintaan. Keskittyminen voi olla haastavaa ja lyhyt jänteistä. Lue ADHD:sta enemmän täältä.

Tutustu lisää aiheeseen esimerkiksi Duodecim -verkkosivuilta.

Valólla on ADHD:hen erilaisia julkaisuja, kuten

Lähteenä julkaisussa käytetty: Chronis‐Tuscano, A. (2022). ADHD in girls and women: a call to action – reflections on Hinshaw et al. (2021). Journal of Child Psychology and Psychiatry, 63(4), 497–499. https://doi.org/10.1111/jcpp.13574

Reavuori, A. & Auro, K (2024) Pääkirjoitus; ADHD-diagnoosien määrä koko väestössä lisääntyy, ja pandemia-aikana tapahtui hyppäys -huomio keskittymistä hajottaviin ympäristötekijöihin. Duodecim, 140(17):1377-80. https://www.duodecimlehti.fi/duo18338