Mitä Oma väylä-kuntoutus on?

Miten Oma väylä -kuntoutus huomioi tarpeet?

Oma väylä -kuntoutuksessa tavoitteet tehdään yksilöllisesti ja kuntoutus suunnitellaan kuntoutujan mukaan. Mitä tämä siis tarkoittaa?

Kuntoutukseen sisältyy ryhmä- ja yksilötapaamisia sekä kuntoutuksen päätyttyä seurantaan liittyvä tapaaminen.

Mitä tarkoittaa yksilöllinen kuntoutus?

Oma väylä -kuntoutuksessa tavoitteet laaditaan aina yksilöllisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntoutus suunnitellaan juuri sinun tarpeidesi, elämäntilanteesi ja toiveidesi mukaan. Kuntoutuksessa ei ole yhtä oikeaa tapaa edetä – jokaisen polku on omanlaisensa.

Kuntoutukseen sisältyy sekä yksilö- että ryhmätapaamisia. Kuntoutusjakso huipentuu henkilökohtaiseen seurantakäyntiin, jossa tarkastellaan edistymistä ja jatkosuunnitelmia.

Oma väylä -kuntoutus ei ole

Kelan tarjoama Oma väylä -kuntoutus ei ole laitoshoitoa, vaan enemmänkin terapian kaltainen kokonaisuus. Tapaamiset sovitetaan arkipäiville ja omaan rytmiisi – tavoitteena on tehdä kuntoutuksesta osa arkea, ei sen ulkopuolinen lisä.

Tämä ei ole paikka, josta saat valmiit vastaukset tai ratkaisut. Sen sijaan Oma väylä tukee sinua tutustumaan itseesi, tarkastelemaan omaa neuromoninaisuuttasi ja löytämään juuri sinulle toimivia tapoja toimia. Kuntoutus tarjoaa mahdollisuuden oivaltaa, kasvaa ja oppia – ei reseptejä tai määräyksiä.

Tärkeä huomio: kuntoutuksessa ei määrätä lääkkeitä. Kyse on toisenlaisesta tuesta. Lisäksi palvelu on täysin maksuton. Kela kustantaa koko kuntoutusjakson.

Mitä Oma väylä on?

Ensimmäisellä tapaamisella kartoitetaan elämäntilanteesi ja asetetaan yhdessä konkreettiset tavoitteet. Mietimme, missä asioissa kaipaat tukea, ja laadimme suunnitelman yhdessä kuntouttajan kanssa. Et ole yksin.

Tavoitteiden asettaminen ei jää pelkäksi puheeksi – kuntoutuksessa käytetään GAS-menetelmää (Goal Attainment Scaling), eli tavoitteen saavuttamisen arviointiasteikkoa. Se tarkoittaa, että jokaiselle tavoitteelle määritellään konkreettiset mittarit ja tasot, joilla voidaan arvioida, miten hyvin tavoite toteutuu kuntoutuksen aikana.

Lisäksi käytössä voi olla muita arviointivälineitä, kuten itsearviointilomakkeita, toimintakyvyn mittareita tai hyvinvointiin liittyviä asteikkoja. Näiden avulla voidaan seurata edistymistäsi ja varmistaa, että kuntoutus todella tukee sinua niissä asioissa, jotka ovat sinulle tärkeitä.

💫 Valón kuntoutukseen olet tervetullut omana itsenäsi. Me tarjoamme neuropsykiatrista kuntoutusta yksilöllisesti – sinun tarpeesi ja tavoitteesi huomioiden.

Valón Oma väylä -kuntoutuksessa saat:

  • motivoivaa ja kannustavaa ohjausta

  • käytännön tietoa neurokirjosta

  • tukea omien toimintatapojen tunnistamiseen

Tiimillämme on kokemusta ja ymmärrystä neurokirjosta ja neurodiversiteetistä.

Nuoren ehdoilla – oikeasti

Me haluamme, että kuntoutus toteutuu nuoren ehdoilla. Jos sinulla on levoton olo tai on vaikea pysyä paikallaan, tapaamisissa voidaan käyttää stressipalloa tai vaikka neuloa samalla – jos se helpottaa keskittymistä. Myös kävelytapaamiset ovat mahdollisia.

Ryhmätilanteissa tarjoamme kyniä ja paperia, joihin voi kirjoittaa tai piirrellä. Yksilötapaamisista jopa puolet voidaan toteuttaa etänä suojatulla yhteydellä.

Tarvittaessa kuntouttajamme voi olla yhteydessä myös kouluun – jos se tukee kuntoutustasi ja arjen sujumista.

Läheiset mukana kuntoutuksessa

Monilla kuntoutujilla vanhemmat tai muut läheiset ovat tärkeässä roolissa. Heidän kanssaan voidaan keskustella, jos siihen on kiinnostusta. Oma väylä -kuntoutukseen sisältyy myös läheisten ryhmätapaamisia. Kuntoutuja voi itse määritellä, kuka läheinen kutsutaan mukaan.

Toteutus ja vaikuttavuus

Kelan teettämässä REKKU-tutkimuksessa tarkasteltiin Oma väylä -kuntoutuksen toteutusta ja vaikutuksia. Menetelmä perustuu asiakaslähtöisyyteen, jaettuun päätöksentekoon ja arkilähtöisyyteen. Kuntoutus kestää vuoden ja sisältää yksilö- ja ryhmätapaamisia sekä läheisten tapaamisia. Lopuksi järjestetään yksilöllinen seurantakäynti.

Tutkimuksen mukaan Oma väylä -kuntoutuksen vahvuuksia ovat kokonaisvaltaisuus ja yksilöllisyys. Kuntoutus on joustavaa ja mukautuu muuttuvien elämäntilanteiden mukaan.

Hyötyjä tutkimuksen mukaan:

  • parantunut työ- ja opiskelukyky

  • parempi arjenhallinta

  • kohentunut itsevarmuus

Vaikka näkemykset läheisten roolista vaihtelivat, tutkimuksessa todettiin, että läheisten mukanaolo voi vahvistaa kuntoutuksen vaikuttavuutta. Läheiset voivat tarjota tärkeää lisätietoa ja tukea muutosten viemisessä osaksi arkea.

Tutkimuksen alussa mukana oli noin 1 000 vastaajaa ja lopussa yli 400. On hyvä muistaa, että kuntoutus on aina prosessi, sen ytimessä olet sinä ja sinun matkasi.

 

Jos haluat lukea enemmän Oma väylä-kuntoutuksesta ja sisällöstä sekä hakemisesta, löydät täältä lisää.

Lähteenä: Kelan tutkimus (2023), Heinijoki, H., Karhula, M., Seppänen-Järvelä, R. ja Ukkola, I., Kelan Oma väylä -kuntoutuksen ytimessä konkreettiset askeleet tulevaisuuteen – Tuloksia kuntoutuksen toteutumisesta ja toimivuudesta