Mitä tilastot kertovat unesta?
THL tutkimus väestömme unesta. Tilastojen 2022–2023 mukaan Suomessa on noin 900 000 huonosti nukkuvaa ihmistä, jakauma vaihtelee sukupuolen ja iän mukaan.
Naisten riittämättömästi nukkuvien osuus on ikäluokassa 40–54-vuotiaissa, joka on melkein 25 %. Seuraavana on 20–39-vuotiaat, joka on reilu 20 %.
Miehissä riittämättömästi nukkuvien osuus on 40–54-vuotiaista lähes 30 % ja seuraavana on 20–39-vuotiaissa noin 25 %.
Riittämättömän unen kehitys vuodesta 2018, 2020 ja 2022.
Riittämöttömän unen määrän kokevat ihmiset ovat kasvussa. Tilanne on yleisesti haastava, koska 20–64-vuotiaiden riittämättömästi nukkuvien osuus on kasvanut naisten ja miesten osalta vuodesta 2018 vuoteen 2022. Erityisesti vuonna 2022 on näkyvä nousu tilastoissa.
Unta on tutkittu myös sosioekonomisten taustojen kautta. Tilastot ovat mielenkiintoiset, koska sosioekonomisissa taustoitta on eroavaisuuksia. Itse riittämättömästi nukkuvien osuus eri koulutusryhmissä (matala, keskitaso, korkea) ei juuri ole eroja. Kuitenkin iltavirkkuudessa on sosioekonomisissa taustoissa.
Tuloksista nähdään, että korkean koulutustason ihmisten iltavirkkuus on yleisempää, erityisesti miehillä. Naisten iltavirkkuus on yleisempää, mutta tasaisempaa.
Iltavirkkuus voi olla huono asia, koska yhteiskuntamme on rakennettu toimimaan pääsääntöisesti klo 8–9 alkaen. Iltavirkkuudesta ei ole mitään haittaa, jos unta saa tarpeeksi. Haasteena iltavirkkuuteen syntyy se, että jos unta ei saa tarpeeksi valvomisen tai aikaisin heräämisen takia. Tästä syystä rutiinit koko päivälle on tärkeitä, jotta unta saa riittävästi.
Johtopäätöksinä on, että riittämätön uni on yleistynyt viimevuosina ja väestön uniongelmat ovat lisääntyneet. Tuloksissa ei eritelty perheellisiä, joten unen vaikutus lapsiperheissä ei ole tässä tutkimuksessa tietoa.
Uni on kuitenkin tärkeä ihmiselle. Uni auttaa meitä palautumaan, oppimaan, keksimään asioita ja pysymään virkeänä. Unen puutteesta ei ole mitään hyötyä.
Lähde: THL