Mitä ADT tarkoittaa?
Onko kyseessä viime vuosina trendi-ilmiöksi nostettu ADHD vai pikemminkin itseaiheutettu keskittymishäiriö eli ADT, toisin sanoen Attention Deficit Trait?
ADT syntyy keskittymisen haasteiden yleistymisen myötä. Vapaasti suomennettuna ADT on hankinnainen keskittymisvaikeus, joka ei ole sama kuin ADHD tai ADD. Hankinnainen keskittymisvaikeus on käyttäytymismalli, joka muistuttaa läheisesti ADHD:ta ja ADD:ta, mutta se ei ole virallisesti diagnosoitu tarkkaavaisuushäiriö.
ADT ei ole siis samanlainen kuin ADHD, joka liittyy aivojen rakenteen poikkeavuuksiin, eli neurologisiin tekijöihin. ADT puolestaan syntyy elämäntapojen ja ympäristön vaikutuksesta.
ADT syntyy, kun elämässä on kuormittavia tekijöitä, kuten:
- kiirettä
- multitaskaamista
- keskeytyksiä
- epävarmuutta
- liian vähäistä palautumista ollut pitkään
ADT-tila aiheuttaa kroonista stressiä, joka voi johtaa tunteeseen riittämättömyydestä tehtävien kasaantuessa, huoleen sekä stressin aiheuttamaan unenpuutteeseen.
ADT:ssä ihminen keskeyttää usein itse itsensä, eikä pysty keskittymään tekemiseensä, mikä johtaa tehtävien jäämiseen kesken. Oireet muistuttavat ADHD:ta, ja siksi keskittymisen parantamiseen käytettävät ratkaisut, kuten rutiinien luominen, ympäristön rauhoittaminen ja keskittymisen tukeminen, toimivat myös ADT:n hallinnassa.
Ratkaisuna on siis aivojen rahoittaminen
Mielestä tulisi huolehtia riittävästi. Kuten esimerkiksi aivojen riittävä palautuminen ja rauhoittaminen, kuten kävelyllä käytin tai meditaatio. Aivoja tulisi pystyä opettamaan takaisin keskittymään eli rahoittaa ympäristöä ja päättää itse milloin antaa oman keskittymisen herpaantua sekä pyrkiä keskittymään yhteen asiaan kerralla.
Huotilainen antoi tehtäväksi seuraavat työkalut:
- Laita puhelin mustavalkoiseksi
- Pidä puhelin ”älä häiritse” -tilassa
- Meditoi
- Kirjaa asiat paperille
Näiden työkalujen avulla oli jo nähtävissä vaikutuksia Aaltion arkeen. ADT voi olla yhteiskunnan tasolla merkittävä ilmiö, jonka taustalla ovat älypuhelimien, ilmoitusten ja jatkuvien keskeytysten vaikutukset.
Katso täältä Asian ytimessä.doc häiriö aivossa (vajaa 10 min), ja jätä puhelin ja muut asiat sivuun täksi ajaksi.
Jos haluat tutustuta tarkemmin ADHD:hen ja sen piirteisiin löydät täältä lisää tai mahdollisesti, jos epäilet ADD löydät täältä lisää.
Lisää tietoa ADT:sta YTHS:n sivuilta ja mielenterveystalo.fi-sivuilta.