Kelan Oma väylä -kuntoutuksen hyödyt
Kela on vuosi sitten julkaissut Oma väylä-kuntoutuksen tilastoista, liittyen toimivuuteen ja toteutukseen.
Mikä on Oma väylä-kuntoutus?
Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on diagnosoitu aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö (ADHD) ja/tai autismikirjon häiriö. Kuntoutus on Kelan tarjoama palvelu.
Kansainvälisissä tutkimuksissa ADHD:ta arvioidaan esiintyvän lapsilla ja nuorilla n. 5 %. THL:n arvion mukaan lapsilla ja nuorilla ADHD:ta esiintyy tytöillä n.3,3 % ja pojilla n. 8,3 % (THL 2022). Aikuisilla ADHD:ta on arvioitu olevan 2–3 % (Terveyskirjasto). ADHD:n oireisiin voidaan käyttää lääkitystä, mutta Oma väylä-kuntoutus toimii tukitoiminea omien tapojen ja toimien oppimisenä, ADHD:n hyväksymisenä ja arkipäivien toimien selvyitymisenä.
Autismikirjon esiintyvyyttä arvioidaan olevan maailmalla noin 1,2 % väestöstä. Tarkkoja tilastoja tähän ei ole ja tilastot vaihtelevat tutkimuksista. Aikuisten autimismikirjoa on tutkittu vähemmän. (Käypähoito; Autismiliitto). Autismikirjoon kuuluva entinen Aspergerin oireyhtymää voidaan myös tukea Oma väylä-kuntoutuksen avulla. Tieto auttaa ymmärtämään itseään, mutta kuntoutus tukee omien vahvuuksien tunnistamista ja tukee omien toimintapojen löytämistä.
Oma väylä -kuntoutuksen toteutus ja toimivuus
Kelan on teettänyt tutkimuksen Oma väylä-kuntoutuksen toteutuksesta ja toimivuudesta. Julkaisema aineisto kerättiin osana REKKU-tutkimuskokonaisuutta.
Menetelmänä ovat asiakaslähtöisyys, jaettu päätöksenteko ja yhteys asiakkaan arkeen. Kuntoutus kestää vuoden ja sisältää yksilö- ja ryhmätapaamisia sekä tapaamisia läheisten kanssa. Kuntoutus päättyy yksilöllisiin seurantatapaamiseen.
Vahvuuksina Oma väylä -kuntoutuksessa tunnistettiin kokonaisvaltaisuus ja yksilöllisyys. Kuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti kuntoutujan tavoitteiden mukaisesti, joten se voi joustaa muuttuneiden elämäntilanteiden mukaan. Tutkimuksessa havaittiin, että työ- ja opiskelukyky sekä arjenhallinta paranivat. Lisäksi itsevarmuus koheni.
Tutkimuksessa tarkasteltiin läheisen läsnäolon merkitystä. Parhaimmillaan läheisten mukanaolo tukee asiakasta, sillä tapaamisissa voidaan välittää ammattilaiselle lisätietoa tilanteesta. Lisäksi läheisten läsnäolo voi edistää kuntoutuksen siirtymistä osaksi arkea. Tutkimustiedon perusteella läheisten huomioiminen kuntoutusprosessissa on tärkeää, koska he ovat usein tiiviisti mukana nuoren arjessa.
Tutkimuksen alussa vastaajia tutkimuksessa oli noin 1 000 ja lopussa reilu 400.
Haluamme muistuttaa, että kuntoutus on aina matka ja prosessi. Kuntoutuksella on tietty rakenne, mutta kuntoutujien erilaisia elämäntilanteita ja tavoitteita pyritään tukemaan yksilöllisesti. Lisäksi ADHD ja autismikirjo ovat hyvin yksilöllisiä, joten eri kuntoutujille toimivat erilaiset toimintatavat.
Jos haluat lukea enemmän Oma väylä-kuntoutuksesta ja sisällöstä sekä hakemisesta, löydät täältä lisää.
Lähteenä: Kelan tutkimus (2023), Heinijoki, H., Karhula, M., Seppänen-Järvelä, R. ja Ukkola, I., Kelan Oma väylä -kuntoutuksen ytimessä konkreettiset askeleet tulevaisuuteen – Tuloksia kuntoutuksen toteutumisesta ja toimivuudesta