Autismin tietoisuuden päivä – World Autism Awareness Day 2.4.

Maailman autismitietoisuuden päivä 2.4.2025, World Autism Awareness Day

Tänä vuonna autismitietoisuuden päivää vietetään jo yhdeksättä kertaa. Samalla vietetään Autismitietoisuuden viikkoa 31.3.–6.4.2025  (autismiliiton -sivuilta voi lukea lisää).

YK:n yleiskokous on julistanut huhtikuun toisen päivän kansainväliseksi autismitietoisuuden päiväksi, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä autismin erityispiirteistä ja vahvistaa jokaisen oikeutta itsenäiseen, omatoimiseen ja osallistuvaan yhteiskunnan jäsenyyteen.

Tavoitteena on lisätä ymmärrystä autismin erityispiirteistä ja vahvistaa jokaisen oikeutta itsenäiseen, omatoimiseen ja osallistuvaan yhteiskunnan jäsenyyteen.

Autismi ei ole tila, jota tulisi poistaa, vaan piirre, jonka yhteiskunnan tulisi oppia ymmärtämään ja arvostamaan. Vain rakentamalla osallistavaa, ymmärtävää ja monimuotoisuutta kunnioittavaa yhteiskuntaa voimme tukea kaikkien täysivaltaista osallisuutta. Austimin on ajateltu ennen johtuvan kasvatuksesta, mutta tämä on myytti!

Mitä autismi on?

Autismi on synnynnäinen ja yksilöllinen neurokirjon tila, joka johtuu aivojen kehityksellisistä eroista. Autismikirjo on laaja ja monimuotoinen, ja sen piirteet ilmenevät hyvin yksilöllisesti. Siksi nykyään puhutaankin yhä useammin autismikirjosta, eikä yksiselitteisestä diagnoosista.

Autistiset henkilöt voivat tarvita tukea esimerkiksi vuorovaikutuksessa, kommunikaatiossa tai sosiaalisissa suhteissa. Heidän tapansa aistia ja kokea maailmaa voi poiketa valtavirrasta esimerkiksi ääni-, valo- tai kosketusherkkyytenä. Heidän tapansa aistia ja kokea ympäristö voi olla erilainen, ja he voivat olla herkempiä ympärillään tapahtuville asioille.

Aiemmin autismia on virheellisesti ajateltu johtuvan kasvatuksesta. Tämä on myytti, jonka kumoaminen on tärkeä osa autismitietoisuutta.

 

“Autismia ei pidä nähdä tilana, jota tulisi poistaa tai parantaa, vaan tulee rakentaa yhteiskuntaa, joka osaa arvostaa yksilöllistä erilaisuutta.” YK

Tietoa, tutkimusta ja kokemuksia

Autismikirjon henkilöiden näkemyksiä ja kokemuksia tuodaan yhä enemmän esiin. Tieto ja ymmärrys autismista kehittyvät jatkuvasti, ja tutkimustyö on tässä keskeisessä roolissa. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston PEICAS-hanke on tutkinut autismikirjon lasten sosiaalista osallistumista inklusiivisissa luokissa.

Autismiin liittyy myös ilmiö nimeltä maskaaminen – eli oireiden ja kuormittumisen peittäminen, jotta henkilö sopeutuisi paremmin neurotyypilliseen maailmaan. Tämä voi kuitenkin johtaa pitkällä aikavälillä uupumukseen ja väärinymmärryksiin.

Suomen YK-liiton mukaan arviolta noin 1 % väestöstä kuuluu autismikirjolle. Autismikirjon aikuisten työllisyysaste on edelleen matala – kartoitusten mukaan hieman yli 30 % (Itä-Suomen yliopisto 30.3.2023).

Mistä lisää tietoa?